Blog

Macallan, az intelligens whisky

Macallan

A whiskykóstolás igazi művészet. Nem mindegy milyen körülmények között, hogy nyúlunk a pohárhoz, miként ízleljük. Vajda Pierre, a Gastro Guide főszerkesztője igazi szaktekintélynek számít a gasztronómia területén. Olvassátok el az élményeit a skót Macallan whiskyről, amit a köznyelv a whiskyk arisztokratájának nevez. 

„Rég megdőlt már az a tétel, hogy az emberfia csak úgy bele a vakvilágba inná a whiskyt, mindegy, hogy melyiket, csak gyorsan hasson. Ez legfeljebb régebbi amerikai filmekben fordulhatott elő, amikor a főhős a barna papírzacskóba rejtett flaskát azon melegében, még az utcán elkezdi vedelni, feltételezhetően nem az ízéért, hanem a gyors hatásért, ami többnyire nem is marad el. 
Az biztos, hogy Macallant nem ihatott, mert az annál azért egy hangyányival drágább, hogy az ember csak úgy barna papírzacskóból igya. Ez az ital amellett, hogy az ínyencek itala, a whiskyárverések sztárja is. Képzeljünk el egy olyan italt, amely miközben üzembiztosan hozza a mindig megszokott fűszeres és gyümölcsös ízeket, ami már önmagában is nagyra értékelendő, mégis képes arra, hogy a fogyasztója személyes érzelmeinek megfelelően változtassa az ízét, vagyis a fűszeresség és a gyümölcsösség arányai képesek a fogyasztó érzelmi hullámzása szerint változni, konstans minőség mellett.

Kizárólag árpamaláta a fő összetevője, vagyis single malt, és a speciális forrásvíz, e kettő többek között a védjegye, ami miatt nem igen hasonlítható más, akár hasonló technikával készített whiskyhez És emellett a lepárlók mérete, formája is nagyon fontos, mert így képes a legnagyobb felületen tiszta rézzel érintkezni. A réz íze az, ami olyan sajátos módon beépül a Macallan ízébe. A tölgyfahordókban érlelődő whiskyben felfedezhető a kókuszos – citrusos íz, a narancsos csokoládés egyszerre vibráló és árnyba forduló mélység, és a vanília. Még az a szerencse, hogy minden emberi lényben ott rejtőzik a születésétől meglévő vanília receptor, anélkül, hogy tudna róla.

A Macallan esetében nem csak a természetes csábításról van szó, bár az is elég lenne, hanem az is fontos, hogy nyitott más kiegészítő ízekre is, mint a csokoládé  és az eper. Ez utóbbi tudniillik kihozza a whiskyben rejlő gyömbéres, csípős, néhol zöldalmát is sejtető ízvilágot. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez a rezes íz, úgy szól, mint egy díjnyertes katonazenekar a nyári tengerparton.”

Válogassatok Ti is a szeszraktar.hu Macallan whisky kínálatából és kóstoljátok meg a különböző tételeket. Ha megírjátok nekünk a tapasztalataitokat az info@szeszraktar.hu címre, értékes nyereményekkel gazdagodhattok.