Blog

Minden, amit tudnod kell Szent Patrik napjáról

Ki is volt Szent Patrik?

Szent Patrik Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának. Juhokat kellett őriznie. Megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés biztatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Szent Patrik Írország fő védőszentje, és egy legenda szerint ő lesz az, aki ítélkezik az írek felett az ítélet napján.

Mi köze a lóherének Szent Patrikhoz? 

A hagyomány szerint Szent Patrik a Szentháromság külön entitását és mégis megbonthatatlan egységét a háromlevelű lóhere példájával igyekezett megértetni az írekkel. Ma a lóhere Szent Patrik napjának egyik központi szimbóluma. Annak az esélye pedig, hogy négylevelű lóherét találjunk egy a tízezerhez.

Tényleg ő szabadította meg Írországot a kígyóktól? 

Mint minden szent életéhez, az övéhez is fűződnek történetek csodákról. Az egyik ilyen szerint ő volt az, aki kiűzte a mérges kígyókat az ír szigetről, tudósok szerint azonban a jégkorszak utáni Írországban egyáltalán nem létezhettek kígyók.

Miért éppen március 17-én van Szent Patrik napja? 

461-ben március 17-én halt meg Szent Patrik, ezért ez a nap a szenté. A katolikus egyház hagyománya mögött az a gondolat áll, hogy ez az a nap, mikor a mennybe ment a szent.

Nemcsak Írországban munkaszüneti nap. Észak-Írországban, a Karib-tenger Montserrat nevű szigetén (a szigetre a XVII. és a XVIII. században importált rabszolgák között sok ír volt) és Új-Fundland és Labrador kanadai tartományban is.

Nem volt igazi népünnepély az ír kocsmáknak – egészen 1970-ig, de miért? 

Az 1903-tól 1970-ig érvényben lévő, erre vonatkozó írországi törvény alapján Szent Patrik napján, mivel vallási ünnepnap, az ország összes kocsmájának zárva kellett maradnia. Mikor 1970-ben nemzeti ünnepé nyilvánították, a bártulajdonosoknak is akadt ünnepelni valójuk: kinyithattak a megszomjazó tömeg legnagyobb örömére.

A “modern” Szent Patrik napi ünneplést sokan kritizálják azért, hogy túlságosan elüzletiesedtek, és már nem a szent és munkásságának tiszteletéről szólnak.

Nem vagyok ír, én is ünnepelhetek?

Persze manapság már nemcsak az ír származásúak ünnepe a Szent Patrik nap, bárki szinte bárhol csatlakozhat a világon. Számos hagyománya az ünneplésnek az Egyesült Államokból indult, ami nem meglepő, ha belegondolunk, hogy az ország népességének több mint a 10 százaléka (nagyjából 34 millióan) vallja magát írnek, vagy legalábbis ír származásúnak. Írország lakossága 4 és fél millió. 

Amerikában volt az első felvonulás, méghozzá New Yorkban, 1762-ben, de a 20. századtól Európába is betört a „Szent Patrik láz.” 

Mit kell inni Szent Patrik napján?

Természetesen az írek, ha italozásról van szó, nem sokat kertelnek és nem sokat variálnak. Az ünnepnapon világszerte rekord mennyiségű Guinness sör fogy. A sör mellett szinte kizárólag ír whiskeyt isznak, sok gyártó külön Szent Patrik napi limitált kiadással is jelentkezik az ünnep előtt.

Világszerte szintén whiskeyvel koccintanak a jeles alkalomból, de sokan a jelképes zöld szín miatt a zöld címkés, vagy zöld színű italokat is előnyben részesítik.

Tehát ha szolidaritást érzel az írekkel, vagy csak egy igazán jó alkalmat keresel az iváshoz, böngészd át a www.szeszraktar.hu webshop kimondottan Szent Patrik napi whiskey kínálatát, ahol nem csak ír, de kiváló italok között válogathatsz.