Blog

A stílusos koktélfogyasztás, avagy hogyan változnak a koktéltrendek az idők során

Ahogy a divatnak és az aktuális stílusnak is van kifutási ideje, úgy az italtrendek is folyamatosan változnak. De miként hatnak az aktuális trendek a koktélfogyasztásra?
A koktél szó eredetét pontosan nem ismeri senki, azonban több legenda is született róla.

Az egyik ilyen eredettörténet a 18. századra vezethető vissza, amikor is elterjedtek voltak a kakasviadalok, melyek végén a győztes kakas farktollait megszámolták, és annyi féle italt öntöttek össze a győzedelmi italba, de az első modern értelemben vett koktélgyűjtemény megjelenése 1862-re tehető. Meglepő, de a koktélok elterjedése az amerikai szesztilalom idején kezdődött, amikor az alkohol ízének elrejtése volt a feketepiac egyik fő célja.

A 20. század pezsgő, bor és sör dominanciája után az 1900-as évek végén köszöntött be újra egy erősebb alkohol láz amikor már inkább tisztán fogyasztották az adott korszak legkedveltebb italát.

A 90-es évek elején, máig tisztázatlan módon véletlenszerűen, vagy tudatos stratégiával, a Baileys egyik pillanatról a másikra hiánycikké vált, ami egy mindent felülmúló trendet indított el a whiskylikőr számára. Innentől fogva alapkelléke lett valamennyi étteremnek, illetve bárnak.

Majd jött James Bond aki kikérte a martiniját „Rázva, nem keverve”. A második James Bond rész és az egész sorozat folyamán Ian Flaming hőse jég nélkül fogyasztotta a dry martinit ellentétben a szabállyal miszerint a koktélt hűteni kell felszolgálása előtt.

A következő 2 évtizedben a koktél divat nem jelentette az italok kiemelkedő minőségét, sem önmagukban, sem pedig a kevert receptúrákban. Jellemzően a Sex on the Beach, Piña Colada, majd a Szex és New York sorozat ’98-as bemutatója után a Cosmopolitan vált igazi slágerré.

A 3. évezred első éveiben a vodka hihetetlen népszerűségre tett szert. Persze az is hozzájárult, hogy más tömény italokhoz képest nem okoz fejfájást, bármilyen ételhez fogyasztható, és minden eseményen bevethető. Lehet tisztán inni – vannak, akik szerint jéghidegen, míg mások szerint szobahőmérsékleten az igazi. Na és persze számos közkedvelté vált koktélnak is ez az alapanyaga, gondoljunk csak a Cosmopolitanra, a Bloody Mary-re, a Screwdriverre, vagy a még egyszerűbb italokra, mint pl. a vodka tonik, a vodka narancs, a “James Bond” által divatba hozott vodka martini, vagy épp napjaink kedvence, a vodka Red Bull.

A 2010-es években megérkezett a gin, melynek variációi a mai napig nagy kedvencnek számítanak. Addig soha nem látott ízesítések és receptek születtek, a nagy gyártók a legkülönfélébb gyógynövényeket és fűszereket hozatták be annak érdekében, hogy narancshéjjal, korianderrel és különféle fűszerekkel bolondítsák meg az egyre népszerűbb italt.

A 2015 utáni időszak kisebb fordulópontot jelentett. A tökéletes marketinggel hódító Aperol Spritz, a nagy hagyománynak örvendő, mexikói eredetű Margarita és a kávéval megbolondított Martini espresso váltak első számú kedvencekké.

Az olyan klasszikus koktélok, mint az amerikai Manhattan, vagy az olasz Negroni, soha nem mennek ki a divatból, azonban az elmúlt időszakban egyre többen kóstolják azokat az italokat, amelyek valamilyen egyedi hozzávalót is tartalmaznak. Az egészségtudatos táplálkozás begyűrűzött a koktélok világába is, így 2022-ben egyre több gyümölcs és zöldségalapú ital kerül fel az itallapra.

A 2020-as évekre a koktélkészítés egyértelműen művészetté vált. A mixológia tudománya már nemcsak az édes, keserű ízek kombinálását jelenti, hanem tudatos harmóniákra épít, egyedi illatokat, ízeket és textúrákat jelenít meg az elkészített italokban.

A minőségre fogékony fogyasztók ma már gond nélkül válogathatnak a prémium kínálatban, ami Magyarországon igazán kifinomult és tudatos portfólióval a SpiritHub kínálatában jelenik meg.

Legyen szó akár egy kézműves provence-i gin és vodkafőzdéről, a QVT-ről, egy kazah gyökerű, de francia, kizárólag természetes összetevőkből készülő luxus vodkáról a Snow Queenről, a prémium tequilák körében az egyik legmagasabb értékeléssel rendelkező Komos-ról, a ginfőzést forradalmasító, bourbon vanília alapú Sir Edmond gin-ről és a koktélokban az alkoholok kísérésére kifejlesztett alacsony kalóriatartalmú London Essence családról, a www.spirithub.eu webshopban nincs rossz vétel.

Aki szeretne elrugaszkodni a megszokásoktól és új, unikális élményekre találni, az bátran válogasson az egyre szélesedő kínálatban.