Blog

A Tequila felemelkedése, avagy új trend a luxuspiacon?

Fizetnél többet egy tequiláért, mint a pezsgőért?
Ez ma már messze nem elképzelhetetlen az új, luxus tequilák piacra lépésével.
Az Allied Market Research legfrissebb adatai szerint a tequila több mint 8 milliárd dollárt termelt az elmúlt tizenkét hónapban, és a piaca 2031-re 24,10 milliárd dollárra nő. A tequila értékesítése 70 százalékkal nőtt tavaly óta, és a többi szeszes italhoz képest jelentősen megerősödött. A prémium tequilák különösen jól teljesítenek, 133 százalékos növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

„A luxustequila jelenleg az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb kategória” – mondja Tom Miller, az Amerikában piacvezető Amathus Drinks kereskedelmi igazgatója. „Látjuk, hogy három játékos kerül az élre – két jól ismert márka, a Don Julio 1942 és a Clase Azul, valamint egy újonc, a különösen kifinomult és a versenyeken a legjobban teljesítő Tequila Komos.”

Ennek számos oka van: „Először is, ezeknek a luxusmárkáknak kivételes a minősége. A fogyasztók értékelik az ilyen szeszes italok előállításához szükséges egyedi előállítási folyamatokat, és szívesen fizetnek többet a jóval magasabb minőségért.
„Másodszor, míg az áruk hasonló kategóriában mozog a prémium whiskykhez képest, a fogyasztási szokások a tequila esetében különbözőek. Ahelyett, hogy whiskyként szürcsölnénk és ízlelnénk, inkább vodkához hasonlóan fogyasztjuk. A palack nem porosodik túl sokáig a hátsó polcon, és ez a gyorsabb ütemű fogyasztás növeli a mennyiséget.
„A palackdizájnok is gyönyörűek, és növelik az „egy ilyet szeretnék” érzését a vásárlókban. Ezek olyan palackok, amelyek megszólítják az embereket, és büszke lehetsz rá, hogy van egy az asztalodon vagy a polcodon. A Tequila Komos porcelán palackjai pedig már önmagukban igazi műalkotásnak számítanak.

A kínálat a legnagyobb korlát, és talán ez az egyetlen, ami lassítja a luxustequila növekedését. Ezeket a tequilákat a mexikói Jalisco-ból származó kék Weber agavéból állítják elő. A növény érése 7-10 évig tart, és akár három év hordós érlelés is szükséges lehet, mielőtt palackozzák, így nem nehéz belátni, miért nincs rövid távú ellátási megoldás. Ez valójában a luxustequila javára válhat, mivel a limitált kínálat növeli a keresletet, és megemeli az árat.”

A Clase Azul Reposado az egyik legsimább és legikonikusabb példa. Legalább nyolc hónapig érlelik egy gyönyörű, kézzel festett Talavera kulacsban.
A Tequila Komos a mexikói hagyomány és a mediterrán életstílus párosítását képviseli egy egyedi csomagolású tequila-sorozatban. Az iparági veterán és mester sommelier, Richard Betts által létrehozott Komos személyes látásmódot kínál a tequiláról.
Blanco alapból állítják elő a tequila termesztési régió hegyvidéki és fennsikjain található agavé felhasználásával. A blancót ezután hagyományos vulkáni kőkemencékben sütik, a levét natív élesztővel erjesztik, majd edényben desztillálják. A Reposado Rosa kifejezéshez a különleges blanco alapot 65 napig pihentetik francia tölgy vörösboros hordókban, hogy finom ízeket fejlesztve érlelődjön és megpuhuljon. A gazdag, egyedi rozé szín természetesen a szőlő héjából származik, francia rozéra emlékeztet.
A Reposado Rosát ezután hagyják pihenni és levegőztetni, tovább puhítják és lekerekítik a szájpadlást, miközben enyhe édesség benyomást keltenek, mielőtt palackoznák a kézzel készített ikonikus kialakítású palackokba. Ezután mindegyiket porcelánban üvegesítik, ami lehetővé teszi a víz vagy a baktériumok felszívódását, majd kézzel mártják reaktív mázba, amely a sütőben égetve megváltozik, hogy létrejöhessen az egyedi műalkotás.

A SpiritHub, a Tequila Komos kizárólagos hazai forgalmazója a magyarországi piacban is nagy potenciált lát az elkövetkező időszakban. Nem nagy merészség kijelenteni, hogy az új luxus tequilák, élükön a Tequila Komos-szal, a felső körök új stílusos italává vált.

A Tequila Komos portfóliója elérhető a www.spirithub.eu webshopjában.

A Tequila Komost az alábbi vendéglátóhelyeken kóstolhatod meg:

  • Múzsa Bár Hotel Four Seasons Budapest
  • Leo Rooftop Budapest
  • Unomas Tapas Bár Budapest
  • Mazel Tov Budapest

A Tequila Komost az alábbi offline boltokban vásárolhatod meg:

  • Mr. Alkohol Budapest
  • Bestbar Pécs

web: www.spirithub.eu

 

facebook: @SpiritHub

instagram: @the_spirithub

TikTok: @the_spirithub_