Blog

FRÖCCS KISOKOS – avagy miért és milyen fröccsöt igyunk a nyáron

Mi a fröccs?
Bor és szóda különböző arányban. A fröccs egy nagyon élvezetes ital, ráadásul 2013 óta Hungaricum.

Mi a fröccs története?
Mint a legjobb jó dolog az életben, természetesen a fröccs is magyar találmány. Kellett hozzá egy magyar feltaláló Jedlik Ányos. A fáma szerint 1842 őszén Fáy András fóti présházában mutatta be a világ első szódás üvegét és készítette el az első fröccsöt is, amit Jedlik spriccernek nevezett el. Vörösmartynak, aki szintén a vendégek között volt nem tetszett a német név és helyette találta ki a fröccs szót. A Fóti dal című költeményében meg is említi a szódával higított bort: „Fölfelé megy borban a gyöngy” Hát így indult útjára ez a sajátosan magyar ital.
A fröccshöz nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni és a mennyiségével enyhíteni a bor erősségét.

Mitől jó egy fröccs?
Alapvető tény, hogy nem minden bor alkalmas fröccsnek. Az igazán borértők azt vallják, hogy azokból a borokból készíts fröccsöt, amiket önmagukban is szívesen innál. A könnyű, száraz borok ideálisak fröccsnek, legyen az fehér, rozé vagy egy jó siller. A www.szeszraktárhu az idei nyárra a balatoni Rubin pincészet kiváló fehér és rozé borait ajánlja a hűsítő fröccsökhöz, amihez ízléshez szabott, kedvezményes csomagokat alakítottunk ki menő ajándékokkal.

Milyen fröccs típusokat különböztetünk meg?
Kisfröccs: Egy deci borhoz, egy deci szóda jár. József Attila füttynek nevezte, mert egy füttyre meg lehet inni. l dl bor + l dl szódavíz.
Nagyfröccs: A fröccsfajták legismertebbike, spriccer. Kettő, azaz kettő deci borhoz egy deci szódát töltenek. Móra Ferenc nevezte el „húzás”-nak, „ide a gallér mögé”. 2 dl bor + 1 dl szódavíz.
Hosszúlépés: Lehetne vicenagyfröccs is, ugyanis egy deci bort két deci szódával hígítanak. 1 dl bor + 2 dl szódavíz.
Házmester: Három deci bor két deci szódával. Tehát nem ez a nagyfröccs. 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
Viceházmester: Megfordulnak az arányok: két deci bor, három deci szóda.2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: (nagyházmester) 4 dl bor + 1 dl szódavíz.
Krúdy fröccs: A fröccsfajták legextrémebbje, kilenc deci borhoz mindössze egy deci szódát spriccel a pultos. Krúdy ezzel csupán „megviccelte” a bort. 9 dl bor + 1 dl szódavíz.
Sport fröccs: Ez egy viszonylag új fröccs fajta az igazán sportos életet élők számára. 1 dl bor és 4 dl szódavíz.

Mik a fröccs jótékony hatásai:
Nem terheli a gyomrunkat. Savanykás íze miatt a nyári melegben ideális frissítő ital, mivel enyhe az alkoholtartalma, ezért lényegesen enyhébb hatással rendelkezik, mintha tisztán innánk a bort. A folyamatos hidratálás miatt nem lesz fejfájásunk másnap.