Blog

Hogyan hódította meg a világot a Spritz?

Honnan is ered…
A Spritz a magyar szódavíz és fröccs osztrák hatású, olasz továbbgondolása.
A történet szerint első változatait már az 1800-as években is fogyasztották Olaszország osztrák megszállása alatt. Az osztrák katonák túlságosan erősnek találták Wachau híres borait, amit egy kis szódával tettek kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá – talán innen eredhet a Spritz kifejezés.

Kanyarodjunk vissza napjainkba…
A Spritz nem csupán fröccsöt jelent ma már, hanem valamilyen likőrrel ízesített proseccot, melyet főként Észak-Olaszországban fogyasztanak aperitivoként. Ehhez még némi szódát vagy ásványvizet is adnak további hígítás céljából. Az aperitivoként, azaz étkezés előtti kesernyés italként fogyasztott Spritzek általában Aperol, Campari vagy Cynar hozzáadásával készülnek.

Az Aperol Spritz…
A páduai Aperol könnyűlikőr 1919 óta van piacon. Az 1950-es évektől kezdődően lett népszerű a fröccs hagyományairól is ismert Velencében. Az Aperollal készített Spritz-et borospohárban, narancskarikával díszítve, néhány jégkockával szervírozzák.

De hogyan lett ennyire divatos…
A New York Times szerint a hódító Aperol kampány 2017-ben ért New Yorkba, először úgy, hogy a Campari kis aperolos strandokat állított ki számtalan szabadtéri eseményen. Hasonlóan célozták meg Hamptons –a New York-i gazdagok – közönségét is. Ott ingyen osztogatták a spritzet egy olasz robogóról, majd nem sokkal később az ott közlekedő buszokra kerültek fel a nagyméretű szlogenek. A Campari aztán támadásba lendült a nyugati parton is és a New York Times információi szerint egy év alatt az Aperol fogyasztása 48 százalékkal nőtt Amerikában. A népszerűsége odáig jutott, hogy New Yorkban bizonyos helyeken már nem keverik, hanem csapolják az Apero Spritz-et egy 35 literes hordóból.

Az európai térhódítás már jóval könnyebb volt, hisz az európai ízvilág meglehetősen fogékony az olasz ízekre, receptekre. A tökéletes hozzávalókat Neked sem kell keresgélned, hisz a SpiritHub augusztusi különleges Aperol csomagjaiban most minden szükséges italt egyben, nagy kedvezménnyel rendelhetsz meg, legyen az a 0,7l vagy 1l-es Aperol likőr, a lágy Ganzia prosecco, vagy a London Essence ízekben gazdag szódái!

Aperolra és édes életre fel!